Funkcionális Nanorészecskék Kutatólaboratóium

MÜKKI logo

Szabályozott és célzott hatóanyag leadású gyógyszerhordozó nanorészecskék

Rákellenes szerekből biokompatibilis hordozó polimerekkel szabályozott és célzott hatóanyagleadású nanorészecskéket hozunk létre. A létrehozott nanokompozitokat olyan ún. tumor-permeációs peptiddel funkcionalizáljuk, mely lehetővé teszi a hatékonyabb célzott hatóanyagleadást.

A frankfurti Goethe Egyetem kutatóival együttműködésben sztrók utáni regenerálásra idegnövekedési faktort és vas-oxid nanorészecskéket tartalmazó humán szérum albumin nanokompozitokat állítottunk elő. A létrehozott hatóanyaghordozó részecskék in vitro sejtes kísérletekben képesek voltak átjutni a modell vér-agy gáton, emellett a vas-oxid tartalmuknak köszönhetően mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) kontrasztanyagaként diagnosztikai célt is szolgáltak. A nanokompozitok állatkísérletekben az agyi infarktussal érintett terület regenerálásában a kontroll kísérletekhez képest számottevően jobb eredményeket értek el.

Az EGIS Gyógyszergyár Zrt.-vel közös „Új galenikus gyógyszerkészítmények kutatás-fejlesztése és a gyártásukat biztosító infrastruktúra kialakítása” című K+F versenyképességi és kiválósági projektben antiallergén gyógyszerhatóanyag különböző, a gyógyszerészek által támogatott módosulatait állítottuk elő abban a reményben, hogy a hatóanyag biohasznosulását megnöveljük. Az eredeti hatóanyagból és annak új típusú vegyületeiből nanoszerkezetű és nanoméretű kompozit részecskéket hoztunk létre. Továbbá olyan hidrogéleket és olajgéleket fejlesztettünk, melyek a hatóanyagot oldott vagy nanonizált formában tartalmazzák, bőrön alkalmazhatók, és segítségükkel az élő szervezetben a hatóanyag a jelenleg forgalomban lévő szereknél várhatóan hatékonyabban fejti ki a hatását.

Nanoméretű kompozit gyógyszerhordozó részecskék és nanokapszulák előállítása területén többféle módszer kifejlesztésével foglalkoztunk, köztük az emulzióból történő oldószer elpárologtatás, a polimer hordozó anyag jelenlétében végzett precipitáció, az ionos gélképzés, valamint a termoszenzitív gélek alkalmazásának módszereivel. A kutatólaboratóriumban rendelkezésre áll egy Büchi Nano Spray Dryer B-90 típusú porlasztva szárító, melynek segítségével oldatokból vagy finom emulziókból kisméretű és szűk méreteloszlású, gömbszerű száraz szilárd részecskék állíthatók elő. A nano porlasztó szárító készülékkel enzimrögzítésre alkalmas részecskéket és gyógyszerhordozó nanorészecskéket is állítunk elő.

clip_image002.jpg

Büchi B-90 nano porlasztó szárító berendezés

Látens hőtároló mikrokapszulák

Az ‘Épületek korszerű hőtárolása környezetbarát fázisváltó anyagok alkalmazásával építő- és szigetelőelemekben’ című K+F versenyképességi és kiválósági projektben építőipari anyagokban és csomagolóanyagokban való felhasználás céljára látens hőtároló mikrokapszulák fejlesztését végeztük. Pilot léptékben állítottunk elő fázisváltó hőtároló mikrokapszulákat polimerizáció módszerével. A fellépő túlhűlés kiküszöbölése érdekében a hőtároló paraffin elegyet zsírsavakkal keverték. A mikrokapszulákat prototípus gipsz termékmintákba öntötték. A pilot léptékű technológiával előállított mikrokapszulákat tartalmazó elemeket modellházakba építették, melyeket mérőeszközökkel szereltek fel, és elindították a tesztüzemet. A pilot üzem tapasztalatait felhasználva technológiai adatokat szolgáltattak az ipari partner Thermofoam Kft.-nek a kísérleti üzem megtervezéséhez.

clip_image004.png

Látens hőtároló mikrokapszulák pilot léptékű előállítása polimerizációval.

A mikrokapszulák további hasznosításának érdekében módszert dolgoztak ki a GEA MM-PSR nagylaboratóriumi porlasztó szárító berendezéssel történő megszárításukra.

clip_image006.jpg

GEA MM-PSR nagylaboratóriumi porlasztó szárító berendezés

Biológiai eredetű, környezetbarát Ca-alginát-kókuszolaj fázisváltó hőtároló mikrokapszulákat állítottak elő funkcionalizáltak ezüst nanorészecskékkel. Az ezüst nanorészecskék koncentrációját 1-10 % tartományban változtatták a kapszulák héjanyagában, és vizsgálták a mikrokapszulák antimikrobiális hatását. Az ezüst nanorészecskék homogén eloszlást mutattak a héjmátrixban. 5 % ezüst nanorészecske koncentráció felett a kapszulák jelentős antimikrobiális hatással bírtak.

Please publish modules in offcanvas position.